Suudi Arabistan Krallığı
Yüzölçümü: 2.240.000 km2
Nüfusu: 14.691.000
Resmi Dili: Arapça
Dini: İslam
Para Birimi: Riyal
Arabistan Yarımadasında 16° 11’ – 32° 09’ kuzey enlemleri ve 34° 34’ – 55° 41’ doğu boylamları arasında yer alan bir ülke. Kuzeyden Kuveyt, Irak ve Ürdün, güneyden Yemen, Güney Yemen ve Umman, doğudan Birleşik Arap Emirliği ve Basra Körfezi ve batıdan Kızıldeniz ile çevrilidir.
Suudi Arabistan
Rusya’nın ev sahipliği yapacağı 21. FIFA Dünya Kupası’nda mücadele edecek Suudi Arabistan Milli Takımı, 2006’dan bu yana ilk kez, turnuvaya katılacak. Rusya, Mısır ve Uruguay’ın bulunduğu A Grubu’nda ilk ikiye girmek için çaba harcayacak.
Suudi Arabistan Dünya Kupası’na nasıl geldi?
Suudi Arabistan, Asya elemelerine ikinci turdan başladı.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Filistin, Malezya ve Doğu Timor’un bulunduğu A Grubu’nda yer alan Suudi Arabistan, sekiz karşılaşma sonunda altı galibiyet, iki beraberlik alarak yirmi puanla grubu lider bitirdi ve üçüncü tura yükseldi.
Suudi Arabistan, ikinci turda gruplardan çıkan on iki takımın altışarlı iki grupta mücadele ettiği üçüncü turda, B Grubu’nda Japonya, Avustralya, BAE, Irak ve Tayland ile yarıştı. On maçta altı galibiyet, bir beraberlik, üç yenilgi elde eden Suudi Arabistan, on dokuz puan toplayarak grubunu ikinci sırada tamamladı ve Dünya Kupası’nın yolunu tuttu. “Yeşil Şahinler” lakaplı Suudi Arabistan, Rusya 2018 biletini iki turun ardından güçlükle de olsa almayı başardı.
Suudi Arabistan’ın Dünya Kupası Geçmişi
Suudi Arabistan Milli Takımı, Dünya Kupası’na daha önce dört kez katıldı. 1930 ile 1974 yılları arasındaki turnuvalarda yer almayan takım, 1994 senesine kadar da elemeleri geçemedi.
1994 Dünya Kupası’nda, Hollanda’ya karşı Suudi Arabistan’ın Dünya Kupası’ndaki ilk golünü atan Fuad Enver, Fas’ı 2-1 yendikleri karşılaşmada ise takımına turnuva tarihindeki ilk galibiyeti getiren golü kaydetti. Son maçında da Belçika’yı mağlup eden Suudi Arabistan, katıldığı ilk Dünya Kupası’nda gruptan çıkmayı başardı. Fakat son on altı karşılaşmasında İsveç’e 3-1 yenilerek elendi. Dünya kupalarında on üç maç yapan Suudi Arabistan, bunlardan ikisini kazandı, ikisinde berabere kaldı, dokuzundan ise mağlubiyetle ayrıldı. Turnuvaya son olarak 2006’da katılan takım, Dünya Kupası tarihi boyunca dokuz gol attı, kalesinde otuz iki gol gördü.
Suudi Arabistan’ın Dünya kupaları geçmişi şöyle:
1994 – Son 16 turu / 1998 – Grup aşaması / 2002 – Grup aşaması / 2006 – Grup aşaması
Suudi Arabistan Dünya Kupası Kadrosu
Kaleciler: Mohammed al-Owais (El-Ehli Cidde), Yasser al-Mosailem (El-Ehli Cidde), Abdullah al-Mayouf (El-Hilal)
Savunma: Mansoor al-Harbi (El-Ehli Cidde), Yasser al-Shahrani (El-Hilal) Mohammed al-Breik (El-Hilal), Motaz Hawsawi (El-Ehli Cidde), Osama Hawsawi (El-Hilal), Omar Hawsawi (El-Nassr), Ali al-Bulaihi (El-Hilal)
Orta saha: Abdullah al-Khaibari (El-Şebab), Abdulmalek al-Khaibri (El-Hilal), Abdullah Otayf (El-Hilal), Taiseer al-Jassim (El-Ehli Cidde), Houssain al-Mogahwi (El-Ehli Cidde), Salman al-Faraj (El-Hilal), Mohamed Kanno (El-Hilal), Hattan Bahebri (El-Şebab), Salem al-Dawsari (Villarreal), Yahya al-Shehri (Leganes), Fahad al-Muwallad (Levante)
Forvet: Muhammad al-Sahlawi (El-Nassr), Muhannad Assiri (El-Ehli Cidde)
Suudi Arabistan’ın maç takvimi
14 Haziran 18.00 Suudi Arabistan-Rusya (Luzhniki Stadı – Moskova)
20 Haziran 18.00 Suudi Arabistan-Uruguay(Rostov Arena – Rostov na Donu)
25 Haziran 17.00 Suudi Arabistan-Mısır (Volgograd Arena – Volgograd)
Suudi Arabistan üç teknik adam değiştirdi
Suudi Arabistan Futbol Federasyonu, üç ay içinde üçüncü kez teknik direktör değişikliğine gitti. Rusya’daki turnuvaya katılma hakkını elde eden Suudi Arabistan, Milli Takımı’nın başına kırk dokuz yaşındaki Juan Antonio Pizzi’yi getirdi.
Dünya Kupası elemelerinin ardından Hollandalı Bert van Marwijk ile yollarını ayıran federasyon, göreve getirdiği Arjantinli Edgardo Bauza’nın üst üste iki hazırlık maçında Bulgaristan ve Portekiz’e yenilmesi üzerine yine ayrılık kararı almıştı. Son olarak Şili Milli Takımı’nı çalıştıran Pizzi, FIFA 2018 Dünya Kupası bileti alamayınca görevinden ayrılmıştı. Genel olarak hücum futbolu oynatan Pizzi, Suudi Arabistan’ın kadro yapısını baz alarak 4-2-3-1 ve 4-1-4-1 dizilişleri ile oynatmaya çalışıyor.
Daha önceki turnuvalarda Majed Abdullah, Sami al-Jaber, Mohamed al-Deayea, Mohammed al-Khilaiwi gibi oyuncuların forma giydiği Suudi Arabistan’ın en önemli kozu, ülkesinin El-Nassr Kulübünde oynayan santrafor Muhammad al-Sahlawi olacak. Teknik direktör Pizzi, on altı kez fileleri havalandırarak Asya elemelerinin en skoreri olan Muhammad al-Sahlawi’nin gollerine, Rusya’da da devam etmesini umuyor.
Suudi Arabistan’ın dikkat edilmesi gereken diğer isimleri ise İspanyol kulüplerinin kadrosunda yer alan Fahad al-Muwallad (Levante), Salem al-Dawsari (Villarreal) ve Yahya al-Shehri (Leganes).
Suudi Arabistan Değerlendrime
“Yeşil Şahinler” olarak bilinen Suudi Arabistan, önceki yıllara göre bu turnuvaya daha hazır bir şekilde geldi. Üç teknik adam değiştirmeleri istikrarsızlık olarak görülebilir ancak Pizzi takımın koşu mesafesini ve hücum organizasyonlarını düzenleyecektir. A Grubu’nda mücadele edecek Suudi Arabistan’ın rakipleri, ev sahibi Rusya, Mısır ve Uruguay. İlk maçta ev sahibi Rusya önünde puan almayı başarabilirlerse, Uruguay maçına daha güvenli çıkacaklardır. Mısır ile bir final maçı oynayabilirler. Suudi Arabistan için Dünya Kupası’na katılmak önemli bir başarı. Suudi Arabistan çok yetenekli ve özel oyuncuları kadrosunda barındırmıyor olsa da, sahada sonuna kadar mücadele edeceklerdir.